måndag, maj 19, 2008

Nuså Emma..

Här kommer ett faktastycke direkt kopierat ifrån Wikipedia. Kanske inte den mest pålitliga sidan av dom alla men ändå:

Pinje (Pinus pinea) eller pinjeträd är ett träd inom tallsläktet och familjen tallväxter. Pinje kan bli upp mot 30 meter högt och förekommer på sandiga marker i Medelhavsområdet. Trädkronan av barrtäckta grenar är paraplyformad. Pinjenöten finns i trädets äggformade kottar, och används som tilltugg, i sallad m.m.

Pinjekotte
Av pinjekottarna kan man få dom populära pinjenötterna. Ur en enda kotte kan man få fram 20 och upp till 50 nötter.
Pinje är ett barrträd med en paraplyformad krona som växer i västra Medelhavsområdet. Trädet är släkt med vår tall, och kottarna ser ut som tallkottar fast flera gånger större. Pinjeträd kan bli flera hundra år gamla och det dröjer upp till 25 år innan de börjar få kottar. Sammanlagt finns ett tiotal olika tallar. Pinje är rika på järn, zink, fleromättat fett och protein.
Pinjenötter används i bland annat kakor och andra bakverk, sallader och är en av huvudingredienserna i pesto (som kommer från Genua, Italien vid Medelhavet). Det finns också pinjeträd som växer i Asien och har lite mörkare nötter än de som växer i Europa.
På senmedeltiden blev det väldigt populärt med medaljongmönster som man använde främst på tyger av olika slag som man sen använde till kläder, vackra klänningar till hovet och kyrkliga dräkter. Draperier var också många gånger dekorerade med medaljongmönster. Det är en mönsterform som hade sina rötter i Kina och i mitten av medaljongen hade man ofta ett granatäpple eller en pinjekotte.
Pinjenötter är kända som afrodisiaka.

Så nu vet du det, hehe.. Den kommer alltså från kottar!

Tack för ordet!!

Kotte!

1 kommentar:

Anonym sa...

ha ha ha! då hade du rätt. Det där med hallonliknande var totalt kört. Men skönt, nu vet vi ju!
/Emma