torsdag, maj 10, 2007

Sushi...

Kom på att jag har ju inte bloggat om det godaste (i hård konkurrens med mormor och morfars mat) som går att äta, nämligen sushi...

Sushi är en japansk maträtt bestående av vinägerkryddat rundkornigt ris, vanligen tillsammans med fisk (rå eller tillagad), rom och/eller skaldjur. Sushi ätes vanligen tillsammans med wasabi (stark pepparrotspasta), syltad ingefära och japansk soja. Vanliga ingredienser i sushi är tonfisk, räkor (oftast större sorter, exempelvis tigerräkor), lax, krabba, avokado, gurka, bläckfisk och ål (sådär tycker jag). Annat man kan ha i sin sushirulle är olika sorters kött och kyckling.

Ordet sushi kommer från en böjning av ordet "sui" och betyder sur.
En vanlig missuppfattning är att sushi betyder rå fisk. Så är det inte, det har med ris att göra (en lärling till en sushikock får enbart laga ris de första två åren av utbildningen. Då förstår man hur viktigt och svårt det är att få till ett perfekt sushiris)

Om man vill ha rå fisk på en japansk restaurang så är det "sashimi" man ska beställa. Dock går det bra att göra sushi med "sashimi" vilket är den vanligaste varianten om man beställer en "vanlig" sushimeny på exempelvis Musashi, Sushido eller Hai.

Gari - söt inlagd ingefära.
Shari - ris som smaksatts med vinäger (oftast även socker och salt beroende på vilken vinäger som används).
Namida - betyder ordagrant "tårar" och är ett annat ord för wasabi
Nori - sjögräs som rostas eller torkas och vävs till fyrkantiga ark och används till exempel till att rulla in sushi i eller som krydda.

Nigirisushi består av ris som man med hjälp av ett speciellt redskap pressas till en oval boll i handen och sedan lägger någon sorts färsk havsprodukt på.

Makisushi består av ris tillsammans med färska havsprodukter, tamagoyaki (typ av omelett smaksatt med fisk), gurka samt en stor variation av andra ingredienser inrullat i nori (torkat, eventuellt rostat, sjögräs) och skuret i ca 2 centimeter tjocka runda skivor.

En variant på makisushi är temakizshi vilket innebär att man ställer fram nori skuret i fyrkanter av lämlig storlek samt ris och diverse ingredienser och låter de ätande själva rulla sina makizushi för att på så sätt kunna välja hur mycket och av vilka ingredienser de vill sätta i sina rullar. Dessa rullar äts för hand.

Chirashisushi består av finskurna färska havsprodukter som serveras med ris. Chirashizushi är den enklaste formen av sushi att tillaga.

Inari kallas sushin när fisken (och riset) serveras inslaget i en liten påse av friterad tofu.

Oshisushi består av ris som tillsammans med lämpliga ingredienser pressas ihop med hjälp av en speciell sushipress som man lägger någonting tungt på och låter vila under några timmar, alternativt med hjälp av en bambumatta och mycket handkraft.

Grymt mycket fakta blev det nu... Men jäkligt gott är det i alla fall! Prova om du inte provat, de första två gångerna ärdet inte helt hundra men den tredje, den fjärde, den femte... Mums!

Inga kommentarer: